fredag 31 maj 2013

Demontering av Best Grip-dubbar

Lite off season att skriva om dubbar så här års när försommaren är som bäst. Men det var dags att skrota ett par skor så fram kom verktyget för dubbarna. Det var ett par Montrail-skor som skulle gå ur tiden. Ett par skor som jag aldrig varit speciellt fötjust för övrigt. Kommer inte sams med det skomärket.

I skorna hade jag monterat tio dubbar per sko. Nötningen på dubben verkade obefintlig vad jag kunde se. Gummit hade däremot nöts betydligt mer under vintern.

En fördel med Best Grip-dubben är att den kan enkelt monteras i ens vanliga skor med ett specialverktyg. Därtill kan de tas bort med samma verktyg. Det var nu dags att testa hur det skulle fungera.

Intressant var se hur bra dubben satt. Dubben verkar sitta som i berg i skon. Om dubbens gäng sitter i gummi är det mycket enkelt att skruva loss den. Har dubben skruvats ned så gängorna hamnat helt igenom gummit och sitter EVA-mellansulan blir det lite knepigare att få ut den. Då greppar inte gängen och den snurrar bara under gummit. När detta händer får man bända dubben med verktyget samtidigt som man skruvar. På så sätt får gängen grepp i gummit och dubben kommer ut.

En lärdom av detta är att det är en fördel att ha någorlunda tjockt gummi att fästa dubben i. En annan lärdom är att en sats dubb räcker långt då man förmodligen kan använda samma dubb många säsonger.

Hatten av för Best Gripp och hej då Montrail!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar