söndag 6 maj 2012

Östersjön runt - lång runda men inte så långt som det låter

Long time, no bloggning. Nu var det länge sedan jag skrev något här. Det beror inte på att jag inte haft något att skriva om utan för att min tid inte räckt till. Men nu tänkte jag bättra mig lite.

Löpningen har gått ganska bra senaste månaderna och nu så befinner jag mig i en period med fartträning. Har tävlat ett par millopp för att köra högkvalitativa tempopass. Senast var faktiskt igår i Mariestads stadslopp. Det var enormt blåsigt och så som banan var lagd så hade man motvind på den sträcka som går nära Vänern. Den ganska flacka och snabba banan blev inte så snabb när man sprang in i den vägg som vinden var. Det var som sirap. Fast relativt mina medtävlande så var jag ändå stark märkte jag. 38:25 blev tiden på klockan (officiella resultaten har inte kommit upp ännu) vilket under rådande omständigheter (hårt tränad och motvinden) är ganska ok .

Idag så blev det långpass på leder, stigar och grusvägar. Löpningen gick runt en sjö som heter Östersjön och ligger ovanför Storfors. I dess norra ände ligger ett samhälle som heter Nykroppa. Löpningen var rekad på karta i förväg och jag visste inte hur terrängen skulle vara. Dags för upptäcktslöpning alltså!Bilen parkerade jag intill en vandringsled som heter Rövarleden sydväst om sjön (se flaggan i bilden ovan). Härifrån följde jag några grusvägar och passade även på att springa en liten bit på en annan vandringsled där det passade sig. Morgonen var kall och det var precis så att jag höll temperaturen. Det var t.o.m. is på vattnet i vissa diken.

Ett av delmålen var att upptäcka löpningen längs en kanal som heter Dammsjökanalen. Väl framme vid den så visade det sig att det här bjöds på riktigt snårig löpning över omkullblåsta träd och bäverfällda björkar. Kanalen i sig var liten och smal.Efter den snåriga löpningen så fann jag en riktig bäverdamm.


Anledningen till att Dammsjökanalen byggdes var för att transportera vatten till ett kraftverk som behövdes till att driva finvalsverket i Nykroppa. En stor vattentrumma blockerade därför min väg men det finns en trappa över den. Totala fallhöjden ner till sjön är 58 m.Framme i Nykroppa så följde jag en annan kanal som heter Herrhultskanalen som var ett senare bygge för att driva vattenkraftsverket.

Från Nykroppa så går en vandringsled som heter Silverleden upp till Hornkullens silvergruva. En riktigt fin liten led som börjar med en 70-80 m stigning.

Vid Hornkullens silvergruva kan man sommartid få guidning och fika i kafféet. Fast nu var det stängt. Ska definitivt prova på att går ner där.Från silvergruvan så går en led mot Rövarkulorna (grottor mm) och vidare mot Bjurbäcken. Alternativt springer man mot Storfors på Rövarleden. Det senare gjorde jag då jag ställt bilen längs leden.

Löpningen gick mycket bra och jag kände mig pigg och full av energi hela vägen. Detta trots att jag enbart drack vatten. Hela rundan är 31 km men jag gjorde en liten felsväng och fick på så sätt en km extra. Tillbaka till bilen var jag efter 3:43:33. Detta med många fotostopp och pauser för att bara titta. Det här är en väldigt trevlig runda med flera kulturhistoriska inslag och naturupplevelser bl.a. en hel del intressanta fåglar. Jag hade en riktig kanondag och jag kan rekommendera detta varmt. Lätt årets bästa löpning så här långt!

1 kommentar:

  1. Upptäcktslöpning är ofta väldigt bra tycker jag. Fullt fokus på omgivningen!

    SvaraRadera