måndag 30 januari 2012

D-vitamin - hemligheten till en lyckad vintersäsong?


Många av mina vinterträningssäsonger har till stor del blivit om inte “förstörda” så åtminstone väldigt störda av förkylningar, influensa och dylik dret. Som småbarnsförälder får man räkna med lite sådant men det är väldigt frustrerande att se ens träning och form gå till spillo. Hur ofta har man inte tänkt “tänk om jag kunde hitta något som höll mig frisk?”


Enligt en brittisk studie så lider 87% av 45-åriga ljushyade britter av låga nivåer av D-vitamin under vintern. Det finns ingen anledning att tro att läget är bättre i Sverige. D-vitamin, som egentligen inte är ett vitamin i strikt bemärkelse, spelar en viktig roll i kroppen. Vanligast förknippar vi det med inlagring av kalk i skelettet och de svenska rekommendationerna för dagligt intag har satts utifrån att vi ska undvika de direkt skadliga effekterna av D-vitaminbrist så som rakit (engelska sjukan, missformade och sköra ben). Men D-vitaminet påverkar kroppsfunktionerna mycket mer än så. Brist på D-vitamin sätts i samband med vissa cancersjukdomar, diabetes typ 1, MS, reumatisk sjukdom, vårt psykiska välbefinnande samt immunologiska sjukdomar. Om det sistnämnda finns ett flertal studier utförda som visar på att folk håller sig friskare med D-vitaminsupplementering under vintern. Studier har även visat att mängden D-vitamin som man intar spelar roll - att man behöver komma upp i en högre dos för att få bästa försvaret mot de elak förkylningarna.

Som det säkerligen är bekant så får vi i oss D-vitamin under sommaren genom solens ljus och genom att bli solbrända. Självklart ska man inte sola för mycket men solen gör oss gott! Vi är också mindre förkylda på sommaren som bekant. Mängden D-vitamin som bildas en solig dag ligger i nivån 250 mikrogram. Rekommenderat dagligt intag är 7,5 mikrogram i Sverige. De nivåer som verkar vara optimal ur hälsosynpunkt verkar ligga i storleksordningen 50-60 mikrogram. Det ska även sägas att det sker en hel del intressant forskning och att i Finland så har rekommendationerna höjts. I Sverige är rekommendationerna under genomlysning och sannolikt kommer de även att höjas här.

Strategi för supplementering
Effekten av solen påverkas av dess vinkel gentemot vår del av världen. Allra mest D-vitamin bildas i vår hud när solen står rakt över oss och bestrålar oss med sitt UVB-ljus. Alltså är effekten störst runt midsommar. Mängden D-vitamin i kroppen under året har bl.a. mätts i en finsk studie och utifrån den skulle man kunna tänka sig börja supplementera från mitten av september och fortsätta fram till april. Den mängd jag intar motsvarar 50-70 mikrogram/dag. Detta på en kroppsvikt på runt 63 kg.

Jag startade supplementera med D-vitamin (D3) i början av januari i år och har sedan dess hållit mig frisk. Självklart är detta för kort tid för en utvärdering men jag lovar att återkomma i ämnet om ett år.

Observera att jag är ingen medicine doktor. Den som är intresserad av att veta mer kan t.ex. läsa Läkartidningen nr 11, 2007.

2 kommentarer:

  1. Ståldoktor räcker långt det me :-)
    Har varit frisk sedan jag börja med D-vitamin,tack för tipset.

    Mvh/Johan

    SvaraRadera
  2. Kul Johan! Jag håller mig också frisk. Visst har det funnits dagar som man känt att man har varit utsatt för någon "attack" men inget har brutit ut eller gjort mig fundersam om jag ska träna eller inte. Tänk om man äntligen kommit på vad som verkligen funkar när det gäller vinterns olika sjukdommar...

    SvaraRadera