söndag 14 april 2013

Lång backlöpning på Stegelvikshöjden

Runt Kristinehamn känner jag till de flesta backarna. Tyvärr så finns det ingen som är riktigt lång med minst hundra höjdmeter inom rimligt springavstånd. För att få någon sådan backe så blir man tvungen att sätta sig i bilen och åka en bit. Den gamla slalombacken i Lunedet är en sådan. Där kan man få ca 115-120 meters stigning i ett svep. Det är en riktigt bra och rolig backe att träna i.

Men jag vill ha lite alternativ. Har därför studerat kartorna över Kristinehamns närhet med ett speciellt fokus på ekvidistanserna; "Hur många blir det här? 1, 2, 3, 4, 5... jaha, runt 50 meter. Och här då? 1, 2, 3...."

Ett av de ställena jag fastnade för i denna jakt är Stegelvikshöjden strax söder om Storfors. Där verkade det finnas en grusväg och några stigar som leder upp över höjden. Över hundra meter verkade man kunna få till också.

Med detta i tankarna så packade jag ihop mig idag och åkte upp till Stegelvikshöjden. När jag svängde av från 26:an vid skylten "Stegelviken 1" så möttes jag strax av tranor ute på åkern som sjöng och verkade allmänt våryra. Så lite vårkänsla blev det denna dag.

Innan man kommer till Stofors svänger man höger vid skylten "Stegelviken 1".
Bilen parkerade jag nedanför den backe som jag spanat in som en lämplig start. Det här kunde bli vad som helst. Flipp eller flopp. Det blev flipp! Uppför sprang jag först på en grusväg som för dagen var klädd med 6-10 cm snöslask. Upp mot höjden så hittade jag en röd pilskylt som pekade på en stig in i skogen på min vänstra sida. Vad var detta? Jo, det visar sig att här finns ett motionsspår att följa. Jag provsprang bara delar av det och till synes verkar det vara ett jättekul spår. Min plan för dagen var dock att springa över toppen och ned på andra sidan vilket jag gjorde. Tre gånger sprang jag på detta sätt över berget och tillbaka till bilen. På en sådan runda så fick jag över 200 höjdmeter. Totalt så blev det 616 höjdmeter på Suunton (barometrisk mätning). Distansen på gps:en blev 13,3 km.
Mina vägar över berget.

Milsvid utsikt bjuds det på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar