måndag 15 juni 2015

Tung träning – tillbaka till formen


2014 var ett mellanår med nytt jobb, flytt och allmänt ur form. Men nu så är jag fullt etablerad här i Sörmland och en ultra-tävling finns planerade i kalendern.

Det har gått upp och ner med träningen och det som räddat mig den här gången är väl rutin antar jag; En bra grund att stå på och en god kännedom om kroppen. Efter en period med tjänsteresor världen över under mars/april och en påföljande förkylning så hade den så viktiga vårträningen lagts i ruiner. Först i början av maj så började jag komma igång med att få kontinuitet i min löpning igen och senaste veckorna har varit riktigt bra vad gäller distans.
För ett par år sedan var Jörgen Johansson och jag och sprang på Höga kustenleden. Här ute på Balesudden.

Målet med träningen är High Coast Ultra, 129 km, som går mellan Örnsköldsvik och Höga Kusten-bron. Med det suboptimal träningsutfallet under våren så har jag varit tvungen att helt skippa fartträningen och fokusera på distans. Inga intervaller eller snabbdistanspass/tröskelträning. Dock har jag kört lite långa backar i den nedlagda slalombacken i Löt utanför Strängnäs. Det har varit bra för att väcka benen och tekniken till liv igen.
Leden intill Marvikarna. En väldigt kul del av Sörmlandsleden.

Sista långpasset gjordes igår, söndag 14/6. Det gick mellan Läggesta och Södertälje Syd på Sörmlandsleden. Morgonen startade med regn men övergick så småningom till sol. Med mig på passet hade jag min nya löparvän Michael. Det var andra gången vi skulle springa denna sträcka tillsammans men tyvärr så var han fullständigt ur form idag och tvingades kliva av efter ett par mil. För min del kändes allt bra även om jag hade en svacka mellan 50 och 55 km. Jag hade en fantastisk dag i skogen och fick ett bra formbesked inför HUC. Totalt landade distansen på 69 km.

Veckans träning:
Mån: 2x18,5 km, tor jobbet
Tis: 4 km på lunchen
Ons: 2x18,5 km, tor jobbet
Tor: vila, skolavslutning
Fre: 2x18,5 km, tor jobbet
Lör: 4 km lätt löpning
Sön: 69 km Sörmlandsleden, Läggesta – Södertälje
Summa: 18,5 mil

Veckans träning fokuserade på distans, uthållighet och att hålla fart. Mellandagarna inriktades på återhämtning och under veckan så kom min foamroller fram ett antal gånger. Är väldigt nöjd med träningen och nu följer ett par veckor som är lugnare vad gäller distans men med ett litet inslag av fart.
Den sörmländska graniten och de branta klipporna ger härliga vyer längs leden.
 
Inte Slottdalskrevan på Höga kusten men väl Tunnelgruvan inte så långt från Järna.
 
Just här är det bara lite tvagning men annars finns det gott om ordnade källor om man inte vill dricka direkt ur bäcken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar