tisdag 20 augusti 2013

Sweden Iron Trail Marathon


Lördagen den 10:e augusti arrangerades ett s.k. trail-maraton i Kristinehamn. Det var Kristinehamn Multisportklubb som stod som arrangör. Tävlingsledare var eder Ensam-i-skogen-bloggare.

Loppet var ett mindre testlopp av arrangemanget Sweden Iron Trail Marathon. Tävlingen gick i år i ett motsolsvarv på en rundbana på Järnleden samt en sträcka via Hultet på stigar, motionsspår och vägar. Start och mål var förlagt till gästhamnen.

Årets bandragning inritad på en karta

Framtidsplanen för loppet är ett större arrangemang som ska locka folk från hela landet. Ett maraton samt ett kompletterande halvmaraton står på agendan. Då tävlingen kommer att delvis gå på Järnleden (The Iron Trail) har tävlingen fått det ambitiösa namnet Sweden Iron Trail Marathon. Anledningen till att Sweden ingår i namnet är för att särhålla tävlingen från Swiss Irontrail. Siktet är inställt på ett deltagarantal på några hundra deltagare. Kanske ända upp mot 500 på några års sikt.

För att detta ska lyckas krävs bl.a. en trevlig bana och med den i dubbel bemärkelse utmärkta Järnleden finns goda förutsättningar för detta. Ursprunget till Järnleden är den transportväg (1640-1874) som fanns för järnet från Värmland ut i Europa via hamnen i Kristinehamn. För att få till en bra logistik och en trevlig bana så går dock tävlingen i en rundbana och inte från A till B (Hytte till Kristineham) så som leden går. Och jag kan utlova att det område som tävlingen går genom som inte är Järnleden är minst lika intressant ur trail-löpningshänseende.

I årets tävling så ställde tretton personer upp bakom startlinjen. Vädret var utmärkt för löpning med moln och temperatur som höll sig under 20 °C. Längs banan fanns sex bemannade stationer med vätska och energipåfyllning.

Start har gått för SITM

En trio med Jörgen Johansson, Josef Snellman och Tobias Lindström höll länge samman i toppen. När ca en mil återstod satte Snellman in en fartökning som drog isär trion. I mål hade Snellman lagt tio minuter till tvåan Johansson och fjorton minuter till trean Lindström. Snellmans segertid på 3:33 är en mycket bra tid som bör vara jämförbar med ett resultat under tre timmar för ett asfaltsmaraton. Kanske nedåt 2:55.

Ledartrion med Jörgen, Josef och Tobias någon kilometer innan Josef drar iväg.

På damsidan så var det inte lika dramatiskt utan Ulrica Svensson ledde från start till mål med en totaltid på 4:21. Sandra Lundqvist kom in som tvåa åtta minuter efter och Maria Hed på tredje plats efter ytterligare två minuter.

Första dam, Ulrica, i gult bakom Robert

De tävlande var mycket nöjda med arrangemanget och massor av positiv feedback och beröm gick till arrangören. Då detta var ett testlopp så erhölls även förslag på förbättringar och nya idéer. Nu tar klubben nya tag inför nästa år och samtal förs med kommunen hur tävlingen ska bli den succé som eftersträvas både sportsligt och för Kristinehamn i allmänhet. Inte minst ur turismhänseende kan detta bli mycket intressant.

Inför nästa års tävling kommer det att göras några justeringar av banan så den blir ännu bättre. Klubben är van vid att arrangera tävlingar, t.ex. så körde man SM i multisport ifjol. Det var ändå enormt lärrorikt att köra tävlingen först som ett testlopp. Nu kan det utifrån dessa erfarenheter finslipas på detaljer som banläggning, service längs banan och annat.

Välkomna till Kristinehamn nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar