lördag 6 oktober 2012

Silverleden – en riktig guldled


Leder som nästan bara är stig och där man mycket medvetet ansträngt sig för att dra leden i skogen istället för att göra det enkla och dra den på en grusväg är inte helt vanligt. Silverleden runt Hällefors är dock ett strålande exempel på en sådan led där man tänkt till en extra gång på leddragningen. Därtill så har den dragits över på ”varenda” höjd!

Efter att ha spanat och läst om denna led sedan många år tillbaka så stod jag för några veckor sedan äntligen vid Hurtigtorp som är ledens startpunkt. Med mig denna dag så hade jag min urstarka löparkompis Sandra. Planerat var ett löparäventyr med 65 km rund-led framför oss. Enligt förhandsinformationen så skulle leden vara väl utmarkerad och det stämde väl. Jag hade även förstått att det skulle bli en hel del höjdmeter för på kartan som jag beställt från Hällefors turistinformation så var det på sina ställen mycket tätt mellan ekvidistanserna. Den röda ledmarkeringen på kartan gick vinkelrätt mot dessa så både branta uppförs och utförsbackar skulle det bli.

En mycket bra karta finns att beställa från Hällefors turistbyrå.
 
När vi startade löpningen så hade jag redan 11,5 mil i benen denna vecka. Men jag kände mig ändå fräsch så det skulle nog gå bra.

Är man lite van vid att följa ledmarkeringar så är det inga problem att hitta på leden. Vid ett par tillfällen fick vi dock orientera oss tillbaka. Orsaken var i huvudsak att vi pratade och följde grusväg istället för att hålla perfekt koll på ledmarkeringarna. Men vi följde principen ”Inga markeringar? - vänd om!” så det blev inte så mycket extra löpt. Faktiskt är det så att på denna led ska man ha förväntningen att leden ska gå i skogen som ”single track” och inte på grusväg. Väldigt bra!

Om man tar sig an leden som det är tänkt på kartan med ett motsolsvarv så är leden ganska beskedlig i början. Det är inga större höjder och denna dag så var det mycket lugnt och vattnet låg spegelblankt.

 

Den första högre höjden man kommer upp på är Sävsjöhöjden. Stigningen upp är brant men väl upp så är utsikten fantastisk.

Sävsjöhöjden
 
Men det som nästan är mest minnesvärt är den härliga skogen som finns där uppe. Här finns massor av urgamla långsamväxande mini-granar som växer på mossgrön mark som ser ut nästan att vara anlagd. Här är leden mycket vacker.

Längs leden finns några vattenkällor. De håller utmärkt kvalité och är utmärkta på kartan. Men skulle man ändå behöva vatten vid andra tillfällen så kan man även dricka på andra ställen som man passerar. Det gjord vi även om det var lite missfärgat och hade lite lätt bismak.

Björnhöjden
Uppe på Silverknuten finns ett utsiktstorn som ger milsvid utsikt åt alla håll. Detta är också den högsta punkten på leden med sina 376 möh.

Uppe i tornet på Silverknuten
 
Långt ner till Sandra
 
Milsvid utsikt
 
Värt varje trappsteg upp. Svajet i tornet är en gratiseffekt. :-)
Näst sista större höjden man passerar är Saxeknut och härifrån så kan man se Hällefors. Men det är fortfarande en bra stunds löpning innan man är framme i Hurtigtorp. Så håll ut om krafterna känns att tryta. För egen del hade jag min tyngsta stund strax innan vi började nedförslöpningen från Saxeknut.

Saxeknut. Hällefors innom syhåll.
Väl nere från Saxeknut så kände jag mig stark och löpningen sista 7-8 km gick väldigt bra. Här springer man genom nöjesparken Krokborn och fortsätter i utkanten av södra Hällefors. Sista berget man tar sig över är Kullberget. Härifrån är det sedan bara ett par kilometer innan man är tillbaka till Hurtigtorp.

Totalt så tog vår runda ca 8:15 och därav så pausade vi totalt i en timme (vattenpåfyllning, energistopp, utsiktsstopp, fotostopp etc...). Höjdmässigt tog vi oss uppför 1400 höjdmeter. Leden är tuff så är man inte helt säker på sin sak så rekommenderas en back up-plan. För övrigt rekomenderas denna led VARMT!

Sandra bloggade om detta här.

Observera att det finns en jättebra karta att beställa från Hällefors turistbyrå. Det är inte densamma som finns att hitta gratis på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar