fredag 30 december 2011

Handheld DIY

Ni har säkert sett från någon amerikansk trail-ultra hur de springer med flaskorna i handen. För att fixa det så har de hjälp av ett flaskfäste för handen. Här kommer ett tips hur man kan göra sitt egna handhållna “system”.


Bild 1. Anton Krupicka springande med en handhållen flaska
Jag erkänner att jag har svårt att slänga saker och detaljer som skulle kunna få ett liv till. Därför så brukar jag plocka rätt på delar som kan återanvändas från bl.a. mina sportsaker. Det blir delar av remmar, dragskor, knäppen mm. Min första handheld gjorde jag av en rem från en krossad cykelhjälm (ja, mitt huvud var i den när den krossades), en skorem och dragskor från mina tri-dojor som jag gjorde 2002 års Järnmannen i.

Beskrivningen som följer hoppas jag kommer att vara lätt att följa. Har ni frågor så ställ dem gärna i kommentarsfältet nedan.

Ingående delar
I bild 2 nedan så ser ni de ingående delarna i systemet samt hur den färdiga handhelden ser ut fastsatt på en flaska. De ingående delarna är alla gjorda i olika plastmaterial. Ändarna på snören och remmar kan därför smältas för att undvika fransning.


Bild 2. Delarna som ingår och en färdig handheld. Klicka på bilden för en förstoring.
Delarna är som synes en rem, ett skosnöre och två dragskor. I bild 2 så har jag numrerat de olika huvuddetaljerna i systemet. Delarna kommer jag att benämna på följande sätt 1) “övre ögla”, 2) “övre dragsko”, 3) “hållknut”, 4) “nedre ögla” samt “nedre dragsko”, 5) “slutknut”

Remmen
Remmen är den del som håller din hand fast vid flaskan. Den skall sys två öglor på. Kom ihåg att lägga sömmen utåt så du slipper skav. Längden på remmen avpassas så som visas i bild 2 nedan.


Bild 3. Anpassa längden på remmen så att den precis är så lång att din hand får plats mellan flaskan och remmen.
Den övre öglan är enkel att göra och som synes i bild 4 så ska snöret bara kunna löpa igenom där. När du kapar till ändarna på snöret och remmen så smält ihop ändarna för att undvika fransning.


Bild 4. Övre öglan.
Den undre öglan har jag valt att göra lite annorlunda. Där har jag med hjälp av en lödkolv smält ett hål igenom remmen innan jag sydde själva öglan. Ni kan se det i bild 5.


Bild 5. Undre öglan.
Montering
När remmen är klar så är det dags för att montera alla delarna till en “handheld”. Börja med att trä snöret genom övre öglan. Anpassa så att öglan är mitt på snöret. Trä därefter på den övre dragskon. Nu ska hållknuten knytas. Lämpligt avstånd till övre öglan är 19 cm så som kan ses i bild 6 nedan.


Bild 6. Montering.
För att trä igenom snöret genom undre öglan kan man behöva lite hjälp av t.ex. en säkerhetsnål. Återstående nu är bara att trä på den undre dragskon och knyta slutknuten.

En av fördelarna med den här enkla handhelden är att den är väldigt flexibel. Den kan användas till alla typer av flaskor i stort sett. Jag har själv använt denna typ på åtskilliga mil i skogen. För egen del så vill jag ofta ha med mig en handhållen flaska. Ibland bara den eller i kombination med en camelback. När man förväntas springa förbi påfyllningsställen så är en flaska suveränt enkelt.

Lycka till med din träning och håll dig hydratiserad!

2 kommentarer:

  1. Coolt att göra egna sport gadgets. Vad är poängen att hålla flaskan i handen jämfört att ha dryck i ett bälte eller i en Camelback?

    SvaraRadera
  2. Personligen kan jag inte förlika mig vid bälten. De skaver och är obekväma (har givit tre variantern chansen). Camelbacks är ju bra när man ska ha mycket dryck med sig.

    Handhållet har fördelen att det är enkelt och snabbt att fixa i ordning. Det är lätt att snabbt få i sig mycket dryck (jmf suga ur en slang). Finns det påfyllnadsställen är den handhållna flaskan enklast. Den kan komplettera en Camelback med att man har sportdryck i den ena och vatten i den andra. Jag tycker också att det ger mig en frihetskänsla speciellt när det är varmt. Perfekt en varm sommardag att bara ta på ett par kortbyxor och dra ut i skogen med en flaska i handen likt Anton på bild 1.

    SvaraRadera