fredag 4 november 2011

Allt är jämförelseprisernas fel

Mats-Eric Nilsson tar i dagens SvD upp en intressant aspekt på varför det finns så mycket undermålig mat i butikerna: jämförelsepriserna. Vi lockas välja den sämsta maten! Mats-Eric tar upp ett exempel. Jämför två korvar. Den ena består av 52% slaktrester (kallat “kött“) utdrygade med potatisflingor och vatten samt fosfater för att binda ihop den stora vätskemängden. Den andra består av 94% bog och karré från en västmanländsk gårdsgris och har inga tillsatser. Priserna är 52 resp 275 kr per kilo. Samma produkter? Jämförbara enbart på pris?

När jag ska köpa mig nya löparskor går jag inte till Coop Forum eller Ica Maxi och köper joggingskorna där för 149 kr. Istället köper jag de där speciella som jag läst om i den tidningen eller i det nätforumet för att jag tror de är det bästa för mig.

Varför gör vi olika val i livsmedelsbutiken och när vi handlar löparskor? Vad är en korv? Vad är en löparsko? Ska det vara mindre viktigt vad jag stoppar i mig än vad jag sätter på fötterna?

2 kommentarer:

  1. Det finns många tankevurpor att göra. Själv brukar jag rata min favorit mango om den kostar över 10kr st för att vid kassan plocka smågodis för 50kr (ja, så hemsk är jag, jag äter raffinerat socker. I mängder). Dumt.

    SvaraRadera
  2. Karin,

    eftersom du är så klok i övrigt (jag läser din blogg) så borde du väl ha någon imperfektion om du är mänsklig. :-) F.ö. tycker jag att du borde anmäla dig till Kstd 6h 4/2. Det har jag!

    SvaraRadera