tisdag 1 november 2011

NSD - the No Sugar Diet

I Svenska Dagbladet kan man i dagarna läsa en artikelserie om maten som gör oss tjock. I dagens artikel så berättas att överätandet har sin orsak i de oemotståndliga kombinationerna som gör maten så god. Vi omges av ett överflöd av livsmedel som innehåller olika kombinationer av socker, fett och salt. Mat som får oss att äta för mycket. En nätvariant av artikeln hittar du här.

Min egen diet som jag försöker efterleva kallar jag självpåhittat för NSD (No Sugar Diet) (jo, jag har bott i Luleå så därför tycker jag det är en extra rolig förkortning). Dieten har jag levt efter i ett par år. Har sedan många år ett intresse för “riktig mat” men det hela tog ordentlig fart i samband med den allmänna sockerdebatten och i kombination med att jag läste Mats-Eric Larssons bok Den hemlige kocken. En bok om matfusket. Jag började då läsa innehållsdeklarationerna än noggrannare och kunde dra slutsatsen att det är inte mycket som “duger”.

Som man hör på namnet så undviker jag socker. Som socker betecknar jag allt tillsatt socker och sötningsämnen. Naturligt förekommande sockerarter i färsk frukt mm är ok. Det finns dock två undantag när jag äter socker. Det är i direkt samband med tävling, före och efter. Efter tunga pass räknas också till detta undantag. Syftet med sockret är att ladda inför samt efteråt för snabb återhämtning. Det andra undantaget är i sociala sammanhang där det skulle vara oartigt att inte äta eller när den där extra fantastiska efterrätten som någon gjort bjuds. Hur mycket man tar kan man ju reglera själv.

Men det stannar inte bara vid sockret. För övrigt så går min diet på att äta oförfalskad mat á la Den hemlige kocken. Det mjuka brödet är hemgjort och ofta bakat på surdeg. Färsk frukt ersätter sylt. Jag röker kött och fisk själv. Fullkorn väljs oftast. Det ska vara så oraffinerat som möjligt. Gärna närodlat eller lokalt slaktat/fångat. Ekologiskt är ett förstahandsval. Kallpressade oljor och riktigt smör finns alltid hemma. Olika nötter och fröer används flitigt.

Saker som går bort är: godis, glass, sylt, såser som man inte gör själv, i stort sätt alla charkuterier, torkad frukt, mjukt fabriksbröd, snacks, de flesta frukostflingorna, joser, etc…

En hobby som jag haft under många år är matlagning så livet är inte så svårt som det kan låta. Min uppmaning är att ni börjar kolla själv på innehållsdeklarationerna. Varför ser de ut som de gör?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar