måndag 22 augusti 2011

Kraftloppet 2011 - tvåa för tredje gången!

I perfekt löpväder, 15 °C och mulet, avgjordes Kraftloppet i lördags. Jag var där och körde den individuella klassen på 72 km. Efter bara några km så utkristalliserade sig den ställning som skulle hålla ända till mål. Både den blivande ettan Jonas Schedin, IK Akele, och jag lämnade övriga fältet i ett högre tempo på runt 4:10 per km. Jonas fick emellertid en ledning men jag jagade på strax därbakom.

Jag kunde se Jonas rygg på rakorna men avståndet ökade hela tiden. Min strategi att känna efter var dagens tempo satt tillsammans med ett genomtänkt dryck- och energischema gjorde att jag kunde få ett ganska optimalt lopp. Till min hjälp hade jag familjen och min syster som var med och supportade mig med dryck och energigel längs banan på överenskomna platser.

Jag kunde hålla ett högt tempo ganska länge men mot slutet gick det dock tyngre och jag fick bita ihop rejält för att hålla uppe tempot de sista 12 km. Dock hade ettan, Jonas, det ännu tuffare på denna sträcka som tvingades gå vissa bitar. I mål så hade hans ledning krympt till 4:40 från att som mest ha varit runt dryga 16 minuter.

Sluttiden blev 5:32:49 och relativt sett så tycker jag att jag kände mig rätt fräsch i mål. Detta trots att jag tycker att detta var det lopp jag sprang hårdast hela vägen av alla ultramarathon jag kört. På söndagen tog jag med en återhämtningsjogg på 25 minuter och benen svarade upp väl och klagade förvånansvärt lite. Fast visst var de långt ifrån på topp om man säger.

Detta är tredje gången jag ställer upp i Kraftloppet och det tredje gången jag kommer tvåa. Med den positiva upplevelsen som jag tar med mig från denna tävling så är jag taggad för nya tag tills nästa år.
Årets nyhet med en ny start och mål på Arena Grosvad samt ny förstasträcka funkade bra men sistasträckan med den platta banvallen på har jag nog aldrig upplevt så lång då den därmed blev förlängd med två km. Eller så är den alltid mentalt dryg och jag har bara förträngt det varje gång…

Langning inför sistasträckan. Pernilla springer med och peppar och Harald hejar på pappa i förgrunden.

Nöjd i mål på 5:32:49

 Prisutdelning

3 kommentarer:

 1. Bra jobbat Mats! En kanonstark insats!

  SvaraRadera
 2. Tack Karin! Du kämpade ju på bra också! Ska vi satsa på att komma bättre än tvåa nästa år? ;-)

  I måndags blev jag intervjuad i Nya Kristinehamnsposten och på onsdagen (NKP ges bara ut 3 ggr/v) kunde man läsa en halvsidesartikel om mitt Kraftlopp. En riktigt bra artikel tycker jag att det blev.

  Jag fick rejäla vätskefylda blåsor (med blod) under stortånaglarna av mina skor. De punkterade jag och nu är mina tår helt normala. Känner mig redo för en ny träningsperiod.

  /mats

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat Mats!! Nästa år knäcker du motståndet. Det är jag säker på.

  Roger J

  SvaraRadera